• boka-biljett1_sahlene

Sanna Nielsen

sanna-profil-storSanna Nielsen slog igenom redan som 11-åring och är i dag en av våra mest folkkära och respekterade artister. 2008 tog karriären rejäl fart när låten ”Empty Room” slutade 2:a i Melodifestivalen och gick rakt in på Svensktoppens 1:a plats.

Men resan dit började redan 1992 i Olofström då Sanna tävlade i sin första talangjakt. Denna talangjakt skulle följas av åtskilliga fler eftersom unga fröken Nielsen var fast besluten om att hon ville bli sångerska. Hemma i det rosa flickrummet i Edenryd satt det posters av Celine Dion på väggarna och Sanna stod framför spegeln dagligen och sjöng med i alla låtar.

 

Sanna var bara 11 år gammal den 18 maj 1996 när telefonen ringde hemma i Edenryd och en man vid namn Kent Finell sa till henne; ”Grattis Sanna, din låt Till en fågel har kommit in på Svensktoppen!”.

Första veckan gick ”Till en fågel” in på 2:a plats, och andra veckan gick den upp på 1:a plats!

Därmed blev Sanna den yngsta svenska någonsin som legat 1:a på Svensktoppen, och i just det ögonblicket gick startskottet för Sannas fantastiska karriär och hennes dröm om att bli sångerska kunde äntligen förverkligas.

Idag är Sanna en utav Sveriges mest folkkära och respekterade artister. Tack vare Sannas fantastiska röst och exklusivitet så är hon den självklara artisten på de stora scenerna, vid stora galor och jubileum. Likväl som Sanna även trivs i de mer avskalade konserterna på de mindre scenerna tillsammans med sin gitarrist, och där hon förmedlar en oerhörd känsla och personlighet.

Under åren har Sanna även medverkat i de flesta stora tv- program såsom; Allsång på Skansen, Kronprinsessan Victorias Födelsedag, Så ska det låta, Melodifestivalen för att nämna några.

Hon har även förärats en egen Sanna- bakelse, Sanna- choklad och Bromölla Folkets Park har döpt en dansbana till ”Sannas rotunda”.

Sanna har även rönt stora framgångar på försäljningslistorna med sina album, samt radioslistorna och Svensktoppen.

1996 går Sanna in som 1:a på Svensktoppen med låten ”Till en fågel”.

1996 släpptes Sannas debutalbum ”Silvertoner”. En skivrecensent jämförde Sanna med en ung Carola Häggkvist eller Sissel Kyrkjebø.

1997 ger Sanna ut julalbumet ”Min önskejul” och under följande år släpps flertalet singlar.

1998 gör Sanna den svenska rösten till huvudrollen Alice i Disney- filmen ”Alice i Underlandet”.

1999 släpps skivan ”Människan och skapelsen”.

Under gymnasieskoltiden studerade Sanna på det estetiska programmet med inriktning musik på Heleneholmsgymnasiet i Malmö.

2001 Sanna debuterar i Melodifestivalen endast 17 år gammal med låten “I går, i dag“. Låten hamnar på en 3:e plats.

I december 2001 medverkade Sanna för första gången i en stor julturné, då tillsammans med Christer Sjögren, Sten Nilsson och Charlotte Perrelli.

Våren 2002 förärades Sanna det mycket prestigefyllda ”Ulla Billqvist-stipendiet” vid en ceremoni på Nalen i Stockholm.

I juli 2002 var det dags igen. Birgit Nilsson bjöd in Sanna till två av sina kyrkokonserter, och en överraskad Sanna fick till publikens förtjusning ta emot ännu en utmärkelse av tyngd; ”Birgit Nilsson- stipendiet”.

2003 tävlar Sanna återigen i Melodifestivalen. Denna gång med låten “Hela världen för mig” som hamnar på en 5:e plats.

2003 tilldelas Sanna pris för ”Årets Skåning”.

Åren 2002, 2003, 2004, 2005 och 2006 medverkar Sanna i stora julturnéer tillsammans med bl.a Kalle Moraeus.

2005 tävlar Sanna för tredje gången i Melodifestivalen. Låten “Du och jag mot världen” i duett med Fredrik Kempe hamnar på en 8:e plats.

Sanna medverkar i turnén Diggiloo sommaren 2005.

I februari 2006 släpptes albumet ”Nära mej, nära dej”.

2007 tävlar Sanna för fjärde gången i Melodifestivalen. “Vågar du, vågar jag” hamnar på en 7:e plats.

Samlingsalbumet ”11-22” släpps 2007.

I juli-augusti 2007 var Sanna ute på turné tillsammans med Shirley Clamp och Sonja Aldén.

Sanna medverkar i turnén OnStage 2007.

2008 är året då Sanna får sitt stora publika genombrott då hon tävlar för femte gången i Melodifestivalen, denna gång med balladen “Empty Room“. Låten kom på 2:a plats. Låten fick även flest röster från svenska folket i omröstningen och blev därmed ”Hela svenska folkets favorit!”.

I april 2008 gavs albumet ”Stronger” ut. Albumet sålde snabbt guld och låten ”Empty Room” från albumet blev en långkörare på Svensktoppen.

Under 2008 spelar SVT in en dokumentär om Sanna där vi får följa hennes resa genom 2008 års Melodifestivalsturné fram till Globen-finalen. Intervjuer varvas med musikframträdande och arkivklipp. Dessutom får publiken se aldrig tidigare visade bilder från privata filmningar, bland annat från uppväxten i Bromölla. Sändes i SVT den 15 dec 2008.

Samarbetet med Sonja Aldén och Shirley Clamp resulterade i en julshow på Ladan i Båstad under nov- dec 2008. Showen spelades även in av TV4 och sändes sedan under julen. Därefter följde två rikstäckande utsålda julturnéer 2009 och 2010. Två julalbum spelades även in 2008 och 2009 – varav det ena, ”Our Christmas”, blev årets mest säljande svenska album 2008.

2011 firade Sanna 15 år som artist! Detta uppmärksammades genom att medverka i Melodifestivalen för sjätte gången och då med låten ”I´m in love” som hamnade på en 4:e plats . Låten röstades även fram som 3:a av den internationella juryn.

Albumet med samma namn ”I´m in love” släpps och Sanna beger sig sedan ut på sin första egna konserthusturné (13 konserter) tillsammans med sitt band i maj 2011.

Under nov- dec 2011 samma år åker Sanna ut på sin första egna julturné (26 konserter). Tillsammans med gitarristen Joakim Ramsell och gästande lokala körer ger sig Sanna ut på ett segertåg genom Sverige. Turnén blev snabbt slutsåld och den ena fantastiska recensionen efter den andra avlöpte varandra i tidningarna.

2011 sjunger Sanna in ledmotivet till tv- serien ”Nils Holgersson- den fantastiska resan” som kommer att sändas i Tyskland och Skandinavien. Sanna sjunger in låten på tyska/eng/sve och hon skriver även den svenska texten.

Den 21 nov 2012 släpps ett akustiskt julalbum ”Vinternatten” där Sanna blandar traditionella jullåtar så som ”Drummer Boy” och ”Stilla Natt” med stämningsfulla låtar som ex ”Utan dina andetag” och ”Bleeding Love”. Sanna har även själv skrivit den svenska texten till ”In The Bleak Midwinter” som är med på albumet, samt även varit med och skrivit singelspåret ”Viskar ömt ditt namn”.

Nov- dec 2012 åker Sanna återigen ut på sin egna julturné (23 konserter) tillsammans med sin gitarrist Joakim Ramsell och lokala körer.

Namn: Sanna Viktoria Nielsen

Född: 27 nov 1984 på BB Kristianstad.

Uppväxt: Edenryd, Bromölla i Skåne.

Bor: Stockholm

hullert lkp-tidning bje-slott ticknet vara-konserthus roupez