Magnus Carlsson

Magnus Carlsson föddes den 24 juni 1974 i Fristad utanför Borås.

Sin musikaliska utbildning skaffade han sig på Hvitfeldska Musikgymnasiet samt Musikhögskolan i Göteborg där han skolades i klassisk sång och piano.

Förutom sin långa artistkarriär har han även jobbat som programledare i TV3 och TV 4 och driver även eget skivbolag.

Under tiden Magnus läste musik i Göteborg i slutet av 1990-talet startade han tillsammans med några klasskamrater bandet Barbados. Bandet kom att bli ett av Sveriges mest populära band. Genombrottslåten ”Hold Me” gjorde succé på Svensktoppen 1994 och efter det har hitlåtarna varit många, speciellt de tre melodifestivalbidragen ”Se Mig” (2:a plats i finalen), Allt som jag ser (2:a plats i finalen) och Världen utanför (4:e plats i finalen). ”Kom Hem” som vann TV4:s Melodifestival år 2000 är en annan av de allra största hitlåtarna, den låg under flera månaders tid på såväl Svensktoppen som TRACKS och försäljningstopplistan.

Med Barbados släppte Magnus över 12 album och ett stort antal singlar. 2003 valde Magnus att lämna Barbados för att bli ny, fjärde medlem i den befintliga discotrion Alcazar.

Även tillsammans med Alcazar medverkade Magnus framgångsrikt i Melodifestivalen, år 2003 med bidraget ”Not A Sinner, Nor A Saint” (3:e plats i finalen) och 2005 med ”Alcastar” (3:e plats i finalen). Alcazar nådde förutom gigantiska framgångar på den svenska hemmamarknaden även en solid internationell status som band, något som resulterade i storslagna turnéer både i Europa och i övriga världen. Största framgångarna nådde de med låten ”Crying at the Discotheque” som i dagsläget sålt närmre 13 miljoner exemplar världen över. Även låten ”This Is The World We Live In” räknas som en världshit och har till dags dato tryckts på över 10 miljoner CD-skivor världen över!

Hösten 2005 beslöt sig gruppen för att ta en paus efter flera intensiva år och Magnus hade då redan planerna klara på en solokarriär – återigen med siktet inställt på melodifestivalen. Under Magnus tid i gruppen tilldelades gruppen 6 guldskivor.

Våren 2006 ställde Magnus upp i melodifestivalen med bidraget ”Lev Livet!” som specialskrivits av Anders Glenmark och Niklas Strömstedt. Bidraget gick direkt vidare tilll final i Globen och var ett startskottet för det något vuxnare soloalbumet ”Magnus Carlsson” med efterföljande sommarturné sommaren 2006. Redan året efter var det dags för Magnus att återigen delta i melodifestivalen, då med låten ”Live Forever”. Bidraget gick inte till final men rönte stora framgångar både i Sverige och internationellt och kom att bli en av de mest spelade låtarna på radio i bland annat Sverige och Polen under året. Totalt har Magnus som soloartist haft 6 guldsäljande skivor och nominerats för ytterligare en Grammis.

Förutom sina tre popalbum som soloartist har Magnus under de senaste tio åren även släppt flera julalbum som alla haft framgångsrika listplaceringar och har blivit ett stående inslag i många svenskars julfirande, bland annat genom hans kritikerrosade julturné ”Änglarnas Tid” som gick för fulla hus mellan åren 2008-2012 samt 2017. Totalt har Magnus julalbum sålt över 150.000 exemplar i Sverige.

Magnus har även kommit att bli en TV-personlighet och har förutom framträtt i de flesta program i svensk TV även varit programledare för Nyårsfirandet, ”Lilla Melodifestivalen” samt för det egna programmet ”West End Star” i TV3. Vi har även sett Magnus som jurymedlem i SVT-succén Dansbandskampen och även som ledare för Boråskören i ”Körslaget”.

Som mångfacetterad artist har Magnus dessutom medverkat i musikalen Grease på Göta Lejon i Stockholm, sjungit operett tillsammans med Kerstin Dellert, visa och folkmusik med bl.a. Åsa Jinder, filmmusik bl a i ”Vägen Till El Dorado” skriven av Elton John och i ”Discodaggarna” samt gospel med Joybells.

2015 medverkade Magnus åter i Melodifestvalen, denna gång med bidraget ”Möt mig i Gamla Stan” som i deltävling två i Malmö Arena direktkvalificerade sig till final. Guldsäljande ”Möt mig i Gamla Stan” har sedan dess rönt stora radio,- och listframgångar och via en teckenspråkstolkad version av låten har den nått en mångmiljonpublik via viral spridning på Internet och uppmärksammats av några av världens största TV-kanaler i såväl Europa som i U.S.A och Asien. Melodifestivalhiten följdes direkt upp av albumet ”Gamla Stan” som redan innan release sålde slut och fick tryckas i ny upplaga.

Magnus är sedan januari 2006 gift med Mats Carlsson – paret är bosatta i Stockholm.