Jessica Andersson

 

Det är ingen överdrift att påstå att Jessica Andersson slog igenom under en natt. Ingen hade väntat sig att den okända duon Fame skulle kunna hävda sig mot artistetablissemanget. Men efter att de vann Melodifestivalen 2003 med Give Me Your Love förändrades Jessicas liv. Hon var nästan 30 år, och hade sedan hon var lite drömt om en karriär som sångerska. Bara ett år tidigare hade hon sjungit på krogshower i Trollhättan. Plötsligt jagades hon av reportrar från landets största tidningar. Skivbolaget hetsade om nya turnéer, skivor, TV-inspelningar…

Under de kommande åren blev hon ett återkommande inslag i såväl Melodifestivalen som Diggilooturnén. Fames hittar Give Me Your Love, Vindarna vänder oss och All in the Game (den officiella OS-låten 2006) följdes upp av solosinglarna Kalla nätter, Wake up och I Did it for Love. Hon har också släppt en skiva med 60-talscovers och tilldelats Guldmasken för huvudrollen i musikalen Little Shop of Horrors.

2009 gjorde Jessica, som många artister, misstaget att googla sitt namn. Hon möttes av kommentarer och inlägg om sin person och sitt förflutna. Mycket av det som stod där var visserligen sant, men det var väldigt otrevligt formulerat. Hon bestämde sig för att ta kommandot över min historia.

Resultatet blev När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var. I boken berättar Jessica om sina missbrukande föräldrar, om hennes mammas våldsamma pojkvänner och om blodiga slagsmål i hemmet i ett miljonprojektsområde i Skövde. Hon beskriver hur hon placerades i fosterhem och om hur hon fick hälsa på sin sin mamma i fängelset. Och om hur hon hela tiden drömde om att sjunga.

Boken sålde i 120,000 exemplar och gav Jessica en större respons än hon någonsin fått för sin musik. En tanke om att skapa musik baserad på boken grodde i henne.

Efter en tid fick hon ett samtal från Marit Bergman, som läst hennes bok och hört att hon ville skriva musik som baserades på boken. De träffades, och skrev fyra låtar tillsammans.

Att skriva musik på det sättet var något helt nytt för Jessica. Ett nytt sätt att förhålla sig till sin karriär och sitt artisteri uppstod. Hon ville göra ett helt album med den typen av låtar som hon och Marit påbörjat.

Hon lämnade sitt skivbolag och skaffade en manager. När han frågade: Om du fick välja en låtskrivare att arbeta med tillsammans på den här skivan, vem skulle du välja då?

Jessica visste vem, men insåg att det var otänkbart… ”Peter LeMarc, men det är inte att tänka på. Jag är Jessica Andersson, schlagertjejen. Han är Peter LeMarc, den störste.”

 

Peter LeMarc fick frågan, och accepterade. Han såg något i Jessica som hon sannolikt inte själv såg.I oktober 2013 släpptes 40.14.4. Låtarna behandlar hennes uppväxt, relationen till hennes mamma och Jessicas egen kamp mot vemodet.

Efter att ha varit i  musikbranschen i tio år, släppte Jessica för första gången något som hon själv känner är hon.

2015 tävlade Jessica Andersson i Melodifestivalen för sjätte gången. Låten hette Can’t Hurt Me Now. Efter avklarad deltävling och final släpptes albumet Perfect Now.

Vi är glada över att ha Jessica med i ”Från Pärleport till Rock’n’ roll” o ser fram emot att få jobba med henne!